Запорожката атомна електроцентрала, на чиято територия паднаха снаряди при обстрел през уикенда,

...
Запорожката атомна електроцентрала, на чиято територия паднаха снаряди при обстрел през уикенда,
Коментари Харесай

След обстрела на най-голямата АЕЦ в Европа - Киев и Москва се обвиняват в ядрен терор -

Запорожката атомна електроцентрала, на чиято територия паднаха снаряди при обстрел през уикенда, действа обикновено, съобщи през днешния ден назначеният от Русия началник на локалната регионална администрация, представен от осведомителната организация Интерфакс, съобщи Ройтерс.

Киев и Москва взаимно се упрекват кой е отговорен за офанзивата против най-голямата АЕЦ в Европа.

" Имаме информация от военните и представителите на съветската държавна компания " Росатом ", които са тук и следят обстановката. Имаме информация от тях, че всичко действа обикновено ", съобщи Евгений Балицки, началник на назначената от Русия администрация на Запорожска област.

Ръководителят на украинската държавна компания за атомна сила " Енергоатом " Петро Котин прикани през днешния ден АЕЦ " Запорожие " да бъде превърната в свободна от военни дейности зона, предупреждавайки за риска от нуклеарна злополука от вида на тази в Чернобил, съобщи Ройтерс. Той прикани екип от миротворци да бъде ситуиран на място.

" Решението, което пожелаваме от интернационалната общественост и от всички наши съдружници, е да се изтеглят нашествениците от територията на оборудването и да се сътвори демилитаризиране зона ", сподели Котин по малкия екран. " Присъствието на мироопазващи сили в тази зона и предаването на контрола (на територията) на тях, а по-късно и на контрола върху станцията на украинската страна ще реши този проблем ", добави той.

Въпреки че съветските сили откриха надзор над централата при започване на март, тя към момента се ръководи от украински техници, напомни Ройтерс.

Котин уточни като особена заплаха риска от обстрел против контейнерите с отработено нуклеарно гориво.

Ръководителят на " Енергоатом " дефинира дейностите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) през последните пет месеца като " бавни ", само че съобщи, че има признаци за усъвършенстване.

" Сега има развиване в тяхната позиция и се надяваме обстановката да бъде овладяна от интернационалните организация ", добави той.

Котин съобщи, че 500 съветски бойци и 50 единици военна техника, в това число танкове, камиони и бронирани пехотни транспортни средства, са на място в обекта. Украинският личен състав в централата няма къде да се укрие, а двама души са били ранени при обстрела и сега са в болница, добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия в „ нуклеарен гнет “.

„ Няма нито една нация на света, която може да се усеща в сигурност, когато терористична страна стреля по нуклеарна централа “, сподели той.

Москва, от своя страна, също разяснява протичащото се. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков през днешния ден съобщи, че западните страни с въздействие върху Украйна би трябвало да упорстват Киев да спре да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също разяснява напрежението към Запорожката АЕЦ. Той прикани да бъде обезпечен достъп на задгранични инспектори до централата.

„ Всяка офанзива против атомна електроцентрала е самоубийствена “, сподели Гутериш на конференция на 8 август в Япония след отбелязването на 77-ата годишнина от американската нуклеарна офанзива против Хирошима.

Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани до централата да бъдат позволени специалисти на Международната организация за атомна сила (МААЕ).

„ Напълно поддържаме МААЕ в напъните им да основат условия за стабилизиране на централата “, добави Гутериш.

В украинските медии през днешния ден всеобщо се цитира изказване, което съгласно тях, е направил Валерий Василиев, пълководец на окупационния гарнизон в Запорожската АЕЦ. Пред съветските бойци той декларирал, че Руската федерация води война против Украйна за " правото на битие на съветския народ и правото да живее в мир с всички ". Той също по този начин декларирал, че всички значими уреди в атомната централа са минирани. 

" Ще има или свободна съветска земя, или опожарена земя. Вие, бойците от съветската войска, би трябвало да сте подготвени да извършите значима заповед. Минирахме всички значими уреди на АЕЦ и не крием това от врага. Врагът знае, че централата ще бъде или съветска, или ничия. Трябва да разберете, че нямаме различен метод. Ако получим най-тежката заповед - би трябвало да я осъществим с чест ", споделил Василиев, написа украинската организация УНИАН.

Тази информация не може да бъде тествана от самостоятелен меродавен източник!

Пак съгласно УНИАН разузнаването в Киев също е удостоверило, че атомната централа е минирана от руснаците. Доказателства за това обаче няма.

Междувременно румънският министър на опазването на здравето Александру Рафила прикани през днешния ден румънците на възраст под 40 години да отидат " допустимо най-скоро " до фамилните си лекари или до аптеките, с цел да си вземат таблетките калиев йодид, заяви телевизия Диджи 24, представена от Българска телеграфна агенция.

" Призовавам всички, всички хора на възраст под 40 години, да отидат допустимо най-скоро при фамилния доктор, от който да получат рецепта за таблетки калиев йодид ", сподели Рафила през днешния ден в отговор на журналистически въпрос.

Министърът добави, че в цялата страна има 2500 аптеки, в които тези хапчета се оферират и хората могат да ги вземат гратис с рецепта.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР